T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Yenimahalle Zeynep-Salih Alp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

RADYO VE TELEVİZYON ALANI

GRAFİK ANİMASYON DALI

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
Okulumuz Grafik-Animasyon bölümü 2007-2008 eğitim öğretim yılında açılmıştır. Bilgisayar labrotuvarında 15+1 bilgisayar, projeksiyon, akıllı tahta, ışıklı masa ve tablet ile donatım yapılmıştır.

DALIN TANIMI: 
Grafik - Animasyoncunun sahip olması gereken, bir proje çerçevesinde, sanal ve gerçek nesnelerin tasarımını yapma, tasarımı üç boyutlu olarak canlandırma ve canlandırmayı izlenebilir gösteri olarak hazırlama yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
DALIN AMACI : 
Medya, günümüz toplumlarında büyük öneme sahiptir. Hem haber alma hem de eğitim ve eğlence için radyo ve televizyonlar milyonları kendilerine bağlamaktadır. Böylesine önemli bir sektör için etkin ve çağdaş bilgilerle donatılmış, eğitimli genç beyinlere ihtiyaç duyulmaktadır. Grafik animasyon mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 11-12-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medya, günümüz toplumlarında büyük öneme sahiptir. Hem haber alma hem de eğitim ve eğlence için radyo ve televizyonlar milyonları kendilerine bağlamaktadır. Böylesine önemli bir sektör için etkin ve çağdaş bilgilerle donatılmış, eğitimli genç beyinlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Radyo-Televizyon Alanı Çerçeve Öğretim Programı yaşam boyu öğrenme ilkeleri paralelinde meslek elemanlarına, ulusal ve uluslararası yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen bir yapıda tasarlanmıştır.

Okulumuz da öğrenciler 9. sınıfta kültür dersi  almaktadır.

10. sınıfta,

Bilgisayarda Fotograf İşleme Derslerinde; Bilgisayarda temel ayarlar, çalışılacak alanları seçme, katmanlar oluşturma, boyama, desen oluşturma, resimleri boyutlandırma ve yazıcıdan baskısını alma ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye, yayınlanacak fotoğraf üzerinde genel rötuşlar yapma, özel alanlar üzerinde çalışma, yeni pikseller oluşturma ve resmi optimize ederek basma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Radyo TV Elektrik Elektroniği Derslerinde; Elektriğin temel esasları, elektriksel büyüklüklerin ölçülmesi, temel elektrik malzemeleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye,  temel elektrik esaslarını kavrama, elektriksel ölçüm yapma ve gerekli elektrik malzemelerini seçme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Radyo TV Yapımcılığı Derslerinde; Radyo yayıncılığının temelleri, radyo programı yapım aşamaları, radyo program türleri, televizyon yayıncılığının temelleri, televizyon personelinin yapısı, televizyon yapım mekânları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Temel Fotografçılık Derslerinde; Fotoğraf makinesinin temel parçaları, fotoğrafta ışık, renk ve kompozisyon, doğru ölçeklendirme ve fotoğraf çekim teknikleri ile ilgili bilgi ve becerilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye,  fotoğraf makinesinin ayarlarını yapma, fotoğraf çekim hazırlıklarını yapma ve kompozisyon kurallarına uygun fotoğraf çekme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Temel İletişim Derslerinde; İletişimin temel kavramları, iletişim türleri, kitle iletişim süreci ve beden dili ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Temel Kamera Derslerinde;Kameranın parçaları ve aksesuarları, kameraların çalışma prensipleri, kamera bağlantıları, kamera hareketleri, kaset ve kayıt ortamı türleri, kamera çekim hazırlıkları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye, kamera ayarlarını yapma ve TV yayıncılık kalitesinde görüntü çekimi yapma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır. 

Temel Tasarım Derslerinde; Grafik çalışmaları için grafiksel yorumlama ve semboller oluşturma ile ilgili konular verilir.
11, sınıfta,

İllüstrasyon Derslerinde; Grafik tasarımda resimleme çalışmalarında kullanılan çizim ve boyama teknikleri ile ilgili temel bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, grafik ve illüstrasyon çalışmalarını sulu boya, guaş boya ve karışık teknikler ile yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Nesne Canlandırma Derslerinde; Gerçek yaşamdaki nesnelerin modellemesi, senaryoya uygun dekor, kamera, ışık ve atmosfer ayarları kullanma ve bir öyküyü üç boyutlu olarak canlandırma ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Senaryo Derslerinde; Senaryonun ve senaryo yazarının temel özellikleri, senaryonun dramatik yapısı, karakter oluşturma, zaman ve mekân örgüsü ve değişik türde senaryolar ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

12.sınıfta, 
Gerçek yaşamdaki nesnelerin modellemesi, senaryoya uygun biçimde dekor, kamera, ışık ve atmosfer ayarları ve bir öyküyü üç boyutlu olarak canlandırma ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Mezunlarımız kendi alanlarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Dumlupınar Üniversitesinde 4 yıllık eğitimlerine devam edebilecekleri gibi. Lise eğitimlerinden sonra da özel sektörde istihdam imkânı bulmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI:
Radyo-Televizyon alanından mezun olan öğrenciler,
seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Televizyon kuruluşlarında,
2. Radyo kuruluşlarında,
3. Prodüksiyon şirketlerinde,
4. Haber ajanslarında,
5. Reklâm ajanslarında,

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Radyo-Televizyonalanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almaktadır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Radyo-Televizyon alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elemanlarından yararlanılmaktadır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 09.12.2020 09:38 - Görüntülenme: 12354
  Beğen | 17  kişi beğendi