T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Yenimahalle Zeynep-Salih Alp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ALANIN TANIMI:
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI :
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

11-12-2017

UYGULAMA ANAOKULU

TANIMI :
0-6 yaş Çocukların en hızlı gelişim dönemidir. Zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Hızlı öğrenmelerine, zihinlerinin gelişimine, hızlı algılamalarına, görsel öğrenmelerine, öz bakım becerilerini kazanmalarına katkı sağlayan eğitimdir.
ÖNEMİ :
Yapılan bilimsel araştırmalar, 0-6 yaş arasında eğitim almayanların zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimlerinin eksik kaldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çocukların okuldaki başarılarının ve eğitim hayatını sürdürme oranlarının düşük olduğu ispatlanmıştır.

ALANIN DALLARI:
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ DALI :
TANIMI :
Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AMACI :
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ÖZEL EĞİTİMİ DALI :
TANIMI :
Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AMACI :
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
* Okulumuzda Erken Çocukluk Eğitim Dalı Bulunmaktadır.

GENEL AMAÇLAR :
Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programı bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanısıra, çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterliklerini kazandırmayı hedeflemiştir. Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programı;
• Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini kavrar.
• 0-6 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini ve gelişimlerine etki eden etmenleri kavrar.
• Anne ve çocuk sağlığının önemini kavrar
• Özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanır.
• Temel beslenme ilke ve esaslarına dayalı olarak süt çağı, oyun çağı, okul çağı çocuğunun özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, problemlerini ve yetersizliklerini kapsar.
• 0-6 yaş çocuklarına, hamile ve emziklilere uygun menü hazırlama ve uygulama becerisi kazanır.
• Çocukta beden ve ruh sağlığının önemini benimser.
• İlk yardım konusunda temel bilgi ve beceri kazanır.
• Çevresi ile sağlılı ilişkiler kurmada iletişimin önemini kavrar.
• Okul öncesi eğitimin amaçlarını, okul öncesi eğitim kurumlarının işlevlerini ve özelliklerini kavrar.
• Okul öncesi eğitim kurumları için ilkelerine uygun eğitim programı hazırlar ve uygular.
• Okul öncesi eğitim kurumlarında kullanılacak eğitici araç-gereç ve oyuncakları tekniğine uygun olarak hazırlar ve kullanır.
• Özel eğitim gerektiren çocuklar için ilkelerine uygun eğitim ortamı düzenler .
• Okul öncesi dönem çocuğunda yaratıcılığın önemini kavrar, çeşitli yaratıcı çocuk etkinlikleri planlar, hazırlar, uygular.
• Okul öncesi eğitimde okul aile birliğinin önemini, okula ve aileye düşen sorumlulukları kavrar.
• Sağlıklı bir toplum oluşmasında okul öncesi dönem çocuklarının gelişim
ve eğitim özelliklerini bilmenin önemini benimser.

STAJ DURUMU :
Öğrenciler 12. sınıfta haftada 24 saat staj yapmalıdır. Ayrıca okulumuzun öğrencileri bünyemizde bulunan uygulama anaokulunda gözlem yapma imkanı bularak deneyim kazanmaktadırlar. Öğretim programını tamamlayan öğrenci,

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ELEMANI :
Okul öncesi eğitim kurumlarında, günlük plan hazırlayabilen, çocuğun günlük bakımını, beslenmesini, fiziksel güvenliğini sağlayabilen , çocuk hastalıklarını tanıyan, ilk yardımla ilgili gereken önlemleri alabilen , çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun etkinlik hazırlayabilen anaokul öğretmenine yardımcı, okul öncesi eğitim konusunda bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir.

BAKICI ANNE :
Yeni doğan bebeğin özelliklerini ve gelişimini etkileyen faktörleri, 0-2 yaş çocuğunun temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önemini bilen, 0-2 yaş çocuklarının beslenme şekillerini uygulayabilen , sık görülen şikayet ve hastalıkların belirtilerini tanıyıp farkedebilen, anne baba ile gerekli iletişimi kurup oyunun çocuğun gelişimindeki önemini kavrayıp uygulayabilen kişilerdir.

İSTİHDAM ALANLARI :
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikler dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;
1. Erken çocukluk eğitim kurumlarında,
2. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Çocuk Gelişimi Eğitim Alanını bitiren öğrenciler aşağıdaki üniversite bölümlerinde öğrenimlerini devam ettirme şansına sahiptirler :

Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 11.12.2017 23:56 - Görüntülenme: 12261